Ahogy tavasszal megújul a természet, úgy vágyunk mi is a megújulásra, szervezetünk felfrissítésére. Ehhez ajánlott a rendszeres testmozgás és a szabadban töltött idő mellett odafigyelni az egészséges táplálkozásra is. Ez a tavasz előrehaladtával könnyebb, hiszen egyre több friss zöldség és gyümölcs kerülhet az asztalunkra. A chia mag fantasztikus, jótékony hatásáról már bizonyára sokat hallottatok, most mutatunk néhány receptet, amit könnyedén el tudtok készíteni ezzel a nagyszerű superfooddal megfűszerezve.

Chia magos zabgolyó

Ez egy igazán egészséges és finom harapnivaló. Egy nagyobb, közepesen érett banánt turmixoljunk össze, majd ízlés szerint keverjük össze gyömbérrel, tőzegáfonyával vagy mazsolával. Ezt követően forgassunk bele öt deka zabpelyhet. Tíz deka darált kesudiót keverjünk össze 2 evőkanál chiamaggal, majd ezt dolgozzuk bele a zabpelyhes keverékbe. Ha túlságosan ragad, akkor még egy kevés zabpehellyel összedolgozhatjuk, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl sűrű, formázható állagú maradjon. Az így elkészült masszából golyókat formázunk, majd rövid hűtés után azonnal fogyasztható.

Chia magos muffin

Hat darab tojásfehérjét hat evőkanál cukorral kemény habbá verünk, majd ehhez hozzá adjuk a tojások sárgáját. Ha ezeket összedolgoztuk, akkor adjunk hozzá egy csomag sütőport és hat evőkanál lisztet majd egy teáskanál étolajat. Ha elkészültünk a tésztával, akkor adjunk hozzá egy evőkanál chia magot és 25 deka, apróra vágott, ízlés szerinti gyümölcsöt. Ez lehet sárgabarack, szilva, mazsola, datolya, ami a család kedvence. Az így kapott masszát jól összedolgozzuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Az elkészült muffinokat porcukorral meghintve tálaljuk.

Chia magos palacsinta

Egy evőkanál chia magot áztassunk 10 percre langyos tejbe. Amíg a mag ázik, addig hat darab tojást negyven deka liszttel, 2,5 deci szódával vagy ásványvízzel és 1 deci olajjal keverjünk csomómentesre. Ezt követően adjuk hozzá a chia magot, a tejjel együtt, majd az így elkészült tésztát a szokásos módon, forró serpenyőben süssük ki. Az elkészült palacsintákat ízlés szerint töltsük meg, akár a töltelékbe is belekeverve a magot.

Chia magos, parmezános keksz

20 deka napraforgómagot és 8 deka chia magot apróra darálunk. Ezt tegyük egy nagy tálba, adjunk hozzá 10 deka reszelt parmezán sajtot, ízlés szerint rozmaringot, bazsalikomot és fokhagymaport, valamint fél teáskanál sütőport. Végül adjunk hozzá 1 nagyobb tojást és egy evőkanál olvasztott vajat, egy csipet sót és gyúrjuk össze alaposan. Az így elkészült tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerinti formára vágjuk. Aki a sósabb ízeket szereti, meghintheti a tetejét durva szemcsés sóval, de szórhatunk a tetejére sajtot vagy szezámmagot is. Az így elkészült kekszeket 150 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt ropogósra sütjük.