hello 2022

Legyen idén ez a fogadalmad – vásárolj tudatosan!

A mai társadalomban sokan érzik azt, hogy ész nélkül, minél gyorsabban és minél többet kell vásárolniuk. Természetesen a vásárlás szükségszerű, de lehet tudatosan, pazarlásmentesen is tenni.

Ilyenkor év elején, mikor új szokásokat igyekszünk behúzni az életünkbe, a tudatos vásárlás is lehet egy olyan szokás, amit megfogadhatunk, ezzel támogatva a környezettudatos ötleteket és csökkentve a pazarlást.

Milyen egy tudatos fogyasztó?

A tudatos fogyasztó alaposan átgondolja vásárlásait, a ruházattól a háztartási cikkekig. Értékeli a minőséget, az élettartamot.

Csak azt vásárolja meg, amire szüksége van
A tudatos vásárló csak azt vásárolja meg, amire tényleg szüksége van, így mivel kevesebbet fogyaszt, hatással van a világra. Például kevesebb hulladékot termel.

Kerüli a felesleges csomagolást
A tudatos fogyasztó nagyon odafigyel a termékek csomagolására. Amikor csak lehetőség van rá, olyan terméket vásárol, aminek nincs vagy környezetbarát a csomagolása. Kerüli a zacskókat, ehelyett papírt vagy többször használható vásznat használ. Ha ez nem sikerül, igyekszik a megsemmisítés legjobb módját választani – például szelektíven gyűjti a szemetet.

Figyelembe veszi egy termék élettartamát
A tudatos fogyasztó átgondolja, hogy adott terméket mennyi ideig fogja tudni használni, és amikor már nem, hogyan tudja megsemmisíteni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.

Újrahasznosít
Az újrahasznosítás is egy nagyszerű módja a tudatosságnak. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, a már meglévők közül lehet-e valamit hasznosítani vagy frissíteni.

Fontosabb a minőség, mint a mennyiség
A ,,minőség a mennyiség felett” egy híres kifejezés, ami egyértelműen a környezettudatos vásárlásra vonatkozik. A tudatos vásárló, amikor csak teheti, megpróbál minőségi terméket vásárolni, olyat, ami sokáig kitart, szemben az olcsó termékekkel. Érdemes ruhák terén is a minőségi ruhák megvásárlására törekedni. Erre nagyszerű alkalmak a januári-februári akciók, amikor kiemelkedő minőségű ruhákat is meg lehet venni töredék áron. Üzleteink is remek engedményekkel várják a vásárlókat. Most azok is kedvükre válogathatnak, akik esetleg máskor nehezebben engedhetik meg a minőséget maguknak.

Vigyáz a tulajdonára
A tudatos vásárló körültekintően bánik minden tulajdonával. Gondosan odafigyel arra, hogy ruhái vagy egyéb használati tárgyai élettartamát a lehető legtovább megőrizze. Amennyire lehet, csökkenti az általános környezeti hatást.

A tudatos vásárló nem vásárol szeszélyből
A tudatos vásárló megpróbál minden vásárlást alaposan átgondolni, hogy valóban olyan dolgot vegyen meg, amire szüksége van.

A tudatos vásárlás fontos a mai, túlzottan pazarló és hulladéktermelő világunkban. Így ha szeretnél idén valami hasznos dolgot megfogadni, a tudatos vásárlás pont jó lehet.