hello
hétköznapok

Szabadság után irány a munka – néhány dolog, amit nem árt megtenned hosszabb kihagyás után

Hosszabb kihagyás, home office-ban végzett munka vagy szabadság után visszatérni a munkahelyre kihívást jelenthet. Újra alkalmazkodni kell olyan szabályokhoz, emberekhez és helyzetekhez, amikre otthon nem volt szükség. Előre felkészülve és néhány egyszerű szabályt betartva azonban nem fog gondot okozni a visszatérés a munkahely napi rutinjába.

Mire figyeljünk oda?

Kapcsolatteremtés a főnökkel
Mielőtt visszatérnénk a munkába, jó, ha felvesszük a kapcsolatot a felettesünkkel. Beszéljük meg a visszatérés részleteit, beszéljük át a körülményeket. Ha vannak, külön ki kell térni az aggályokra. Fontos, hogy mondjuk ki, ha vannak felmerülő problémák amiket tisztázni kell, még a munka megkezdése előtt.
Tisztázni kell a távollétben esetlegesen bekövetkező változásokat is, mint munkakörváltozás, személycsere, szerepkörök változása. A legjobb, ha teljes körű felvilágosítást kérünk, hogy felkészülten és gyorsan visszatérhessünk a munkába.

Kapcsolatteremtés a kollégákkal
Ha vannak munkahelyi barátok, érdemes velük is tudatni a visszatérést. Támogató és segítő munkatársakkal sokkal könnyebb visszarázódni egy hosszabb kihagyás után. Tőlük arról is lehet tájékozódni, mire lehet számítani visszatéréskor, így nem érnek bennünket nagy meglepetések.

Frissítsük a tudásunk
A távollétünk alatt sok minden megváltozhatott a munkahelyünkön. Ha naprakészek akarunk lenni, ha ismerni akarjuk az aktuális szabályokat, nem árt, ha frissítjük, napra késszé tesszük a tudásunk, csak így tudjuk a lépést tartani a többiekkel.

Első nap kötelező a mosoly!
Ne idegeskedjünk feleslegesen azon, vajon minden rendben lesz-e az első nap. Inkább fogadjuk meg, hogy bármi történik is, megpróbálunk nyugodtak maradni és mosolyogni. Egy kedves gesztustól mindenki befogadóbb, így sokkal könnyebb a visszailleszkedés. Nem árt felkészülni arra sem, hogy egy hosszabb távollét után várhatóak a kérdések is. A válaszadáskor mindig érdemes jól átgondolni, mennyi mindent szeretnénk a többiekkel megosztani. Udvariasan, mosolyogva kérhetünk elnézést és kitérhetünk, ha nem akarunk felelni. A lényeg, hogy maradjunk kedvesek mindenkivel, akkor meglesz a jó benyomás, ami a későbbiekben jó szolgálatot tehet.

Frissítsük fel a munkaterületünk
A munkába való visszatéréskor felfrissíthetjük, megváltoztathatjuk a munkaterületünk is. Ha például valaki már egy éve vagy még régebben dolgozik otthonról, akkor valószínűleg a munkaterületére ráfér egy frissítés. Néhány új apróság, egy kis változtatás, a fiókok kipucolása, a polcok átrendezése segíthet eredményesen visszazökkenteni a napi rutinba. Érdemes olyan dolgokat is kézközelbe tenni, amik enyhíthetik a stresszt, ezek is hatékonyan segíthetnek az első napokban.

Jártál mostanában üzletközpontunkban? Üzleteinkben találsz olyan kiegészítőket, amik segítenek a beilleszkedésben.

Figyeljünk oda jobban az alvásunkra
Valószínű, hogy ha valaki sokáig otthonról dolgozott, hozzászokott a rugalmasabb időbeosztáshoz, és talán később ébred fel. Lehet, hogy már megszokta azt is, hogy alkalmanként ebéd után alszik egyet. Erre egy munkahelyen nincsen lehetőség, ezért érdemes a visszatérés előtti időszakban átállni egy szabályosabb alvási rendre. Bár csábító lehet, hogy szabadnapokon visszatérjünk a régi szokásainkhoz, a következetesség kulcsfontosságú. Ébredjünk, étkezzünk és aludjunk minden nap ugyanabban az időben, ez segít tartani a munkahelyi rutint is.

Hosszú kihagyás után visszatérni a munkahelyre nem mindig egyszerű, de nem lehetetlen. Nincs más tennivaló, mint némi rendszert betartani, felkészültnek lenni és mosolyogni – minden más a helyére kerül.