hello
hétköznapok

Úti célok, amiket érdemes felkeresni egy őszi miniszabin

Az ősz a kirándulások egyik legjobb időszaka, főleg, ha a vénasszonyok nyara is bekopogtat. A hőmérséklet a hosszabb gyaloglásokhoz, a kint tartózkodásokhoz is megfelelő, a természet gyönyörű, és az utolsó meleg napsugarakat is érdemes kihasználni, hogy feltöltődjünk D-vitaminnal.

Szerencsére hazánk bővelkedik látnivalókban: remek arborétumok, gyönyörű túraútvonalak, kilátók, magasösvények, tanösvények várják azokat, akik kimozdulnának, de nem szabad megfeledkezni csodaszép várainkról, tavainkról sem.

A lehetőségek száma végtelen, mi most összegyűjtöttünk néhány tippet olyan helyekről, amiket ilyenkor ősszel is érdemes felkeresni.

Balaton – nem csak nyáron remek hely
Sokan, ha azt hallják, Balaton, a nyárra és a strandra gondolnak, pedig a magyar tengernél számtalan egyéb lehetőség is van a fürdésen kívül, amiket ilyenkor ősszel érdemes felderíteni.
A Balaton partján körben találhatunk kilátókat, amikről meseszép látvány tárul elénk, Balatongyörökön a Szépkilátóból pedig egyenesen a legszebb kilátásban gyönyörködhetünk.
Természeti csodákból sincs hiány, elég, ha csak a tanúhegyekre vagy a Szent György-hegyi bazaltorgonára gondolunk, de akinek kedve van barlangászhat is, hiszen Balatonedericsen a Csodabogyós-barlang páratlan élményt kínál.
Akinek állatokhoz van kedve, ellátogathat a Bivalyrezervátumba, vagy Keszthelyen a Madárparkba, de Siófokon is van Állatpark, ahol sarkunkban a tevével sétálhatunk.
És ha már Siófokon járunk, érdemes megnézni a Fordított Házat is, ahová csakis üres pocakkal ajánlott ellátogatni.

Duna-kanyar – igazi paradicsom
A Duna-kanyar meseszép környéke is számtalan csodás látnivalót tartogat azoknak, akik kirándulni indulnak.
A legszebb kirándulóhelyek egyike például minden bizonnyal a Pilis népszerű úti célja, a Prédikálószék. A méltán híres kilátóból felejthetetlen látvány tárul mindenki elé. Érdemes megnézni Nagymarosról indulva a Hegyes-tetőn található Julianus-kilátót is.
Aki hangulatos városi sétát tenne, annak igazi csemege Szentendre, de Esztergomban is el lehet tölteni egy egész napot is, annyi a megtekinteni való.
És akkor még nem esett szó Visegrádról, ami olyan bakancslistás hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell.
Ha arborétumban csodálnánk meg a növényritkaságokat a Vácrátóti Arborétum nem okoz csalódást. Sőt ősszel talán a legszebb, csodás színeivel.

Szalajka-völgy – csodák tárháza
Megszámlálhatatlan azoknak a látnivalóknak a száma, amik az Északi-Középhegységben találhatók, ezek közül az egyik a Szalajka-völgy, ami Magyarországlegnépszerűbb látványosságai közt méltán helyet kapott. Itt látható a Fátyol-vízesés, hazánk egyik legismertebb lépcsős vízfolyása, de a völgyben nézhetjük meg a Szikla-forrást, Istállós-kői-barlangot, utazhatunk kisvasúton, sok mindent megtudhatunk a lipicai lovakról és még pisztrángot is kóstolhatunk.
De ha már erre járunk, Egert sem szabad kihagyni, hiszen a történelmi város is sok élményt tartogat.

Alföld – ha a végtelenbe néznél
Hegyek után nézzünk szét a síkságon. Ilyenkor ősszel kiemelt látványosság a darvak vonulása a Hortobágyon. A több tízezer madár látványa felejthetetlen élményt nyújt mindazoknak, akik az őszi szezonban látogatnak erre a vidékre. Természetesen itt is lehetőség van kisvonatozásra, vadaspark látogatásra, de itt a Kilenclyukú híd is, ami Magyarország ikonikus látnivalója.
A Tisza-tó is olyan úti cél, ahol akár napokat is el lehet tölteni, de ha csak egy rövid látogatásra megyünk, a Tisza-tavi Ökocentrumot semmiképpen sem szabad kihagyni.
Az Alföld számtalan csodái között mindenképp szót érdemel a pincefalu Hajóson, a Mini Magyarország Szarvason, de ha valaki csodás kastélyt szeretne látogatni, azt is talál, többet is.

Magyarország ezernyi csodát tartogat, induljunk el, fedezzünk fel minél többet!